A képen látható disznófajta a mangalica, amely Magyarország egyik leghíresebb őshonos sertésfajtája.
A mangalica nemcsak védett őshonos magyar sertésfajta, de nemzeti kincsünk is. A mangalica élvezeti értékét az ízletesség, a lédússág és a porhanyósság biztosítja.
A mangalica jellegzetessége a göndör, hosszú szőrzet, amely különösen megkülönbözteti más sertésfajtáktól.
Ez a szőrzet a hideg ellen nyújt védelmet, így kiválóan alkalmazkodik a szélsőséges éghajlati viszonyokhoz.
A mangalica húsát különösen nagyra értékelik, mivel a zsírja egészségesebb összetételű, és rendkívül finom, telt ízt biztosít a belőle készült termékeknek, például a kolbásznak vagy a sonkának. Kedvező zsírsavtartalma, a benne lévő antioxidánsok, valamint mikroelem-tartalma a mangalicahúst az egészséges táplálkozás fontos részévé teszik.
A magas zsírsavtartalom, a megfelelő omega-6- és omega-3-zsírsavarány, valamint a mangalica húsában levő antioxidánsok szerepet játszhatnak a koleszterin és egyes zsírsavak aterogén hatásának ellensúlyozásában.
A mangalicát sokáig csupán zsírsertésnek tekintették, mivel háromszor tovább él, mint egy hússertés, és ez idő alatt bőre alatt nagyon magas zsírtartalmú szalonnát növeszt.
A mangalica sertés életmódja és természetes táplálkozása miatt nagyüzemi mértékben nem tenyészthető, így húsának és szalonnájának is különleges zamata van.
A magas zsírtartalom miatt a mangalicából előállított szárított termékek hosszú ideig tárolhatók. Az ízek egyre zamatosabbá válnak anélkül, hogy a hús elveszítené a nedvességtartalmát.
Többféle színváltozata létezik, például a szőke, vörös és fecskehasú mangalica.
• Szőke mangalica: szőrzete a szürkétől a sárgáig, illetve a sárgásvörösig minden változatban előfordul, a sárgásvöröses színeződést a tartási és a talajviszonyok okozzák.
• Vörös mangalica: szőrzete sötétebb vagy világosabb árnyalatú barnásvörös.
• Fecskehasú mangalica: szőrzete az oldalakon és a háton fekete, a test alsó fele, a has és a toka a szájszegletig húzódóan fehér vagy ezüstszürke, a farok szintén fehér, a farokbojt fekete.
Ez a fajta sertés fontos része a magyar mezőgazdasági hagyományoknak, és az utóbbi években újból népszerűvé vált a prémium húsminőség iránti kereslet növekedésével.
📝Kovács Cs.Tibor📸Fortepan.hu