Puliszkát a tányérodra, nem lesz gond a gyomrodra!

Puliszka: A régi idők kedvence, ami újra hódít az asztalon.

Bármivel lehet enni, de legfinomabb a házi hideg tejjel.

A puliszka egyike azoknak az ételeknek, amelyek generációkon keresztül fennmaradtak, és most újra a figyelem középpontjába kerülnek.

Az erdélyi szegény, parasztcsaládok mindennapi ételét ma már nemcsak a vidéki háztartásokban, hanem előkelő éttermek menüjén is megtalálhatjuk.

A puliszkát, amely kukoricadarából készült, gyakran reggelire, vacsorára, sőt ebéd mellé is felszolgálták köretként.

A földeken dolgozók számára is alapvető táplálék volt, mivel olcsó, laktató és egyszerűen elkészíthető.

Ez a klasszikus, sokak számára kedves étel ma is népszerű a gluténmentes étrendet követők körében, hiszen a kukoricadara természetesen nem tartalmaz glutént.

A modern konyhákban is egyre többször találkozhatunk vele, gyakran polenta néven, és akár egészséges párolt zöldségekkel is tálalják.

A puliszka sokoldalú: készíthetjük sósan, hogy tökéletes kísérője legyen a csirkepaprikásnak vagy töltött káposztának, de édes változatban, juhtúróval, tejföllel vagy akár lekvárral is kínálhatjuk.

Nemcsak tápláló, de rendkívül kalóriaszegény is, így ideális választás azok számára, akik figyelnek az egészségükre, vagy diétáznak.

Különösen érdekes, hogy Erdélyben a puliszka egyedi felhasználására is van példa: salátaleveshez túrós puliszkát adnak levesbetétként.

Ha valami gyorsan elkészíthető, mégis ízletes ételre vágysz, próbáld ki a puliszkát!

Mindössze egy pohár kukoricadarára, három pohár vízre és fél kávéskanál sóra van szükséged. A darát forrásban lévő vízbe öntve, folyamatos keverés mellett, 20-25 perc alatt elkészítheted ezt a finomságot.

Tálald házi tejjel, juhtúróval, vagy épp tejföllel meglocsolva, és garantáltan nem fogsz csalódni ebben a hagyományos ételben!

„Régi receptek-Falusi Hagyományőrzés”

📝Kovács Cs.Tibor 📸

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük